Pata 2.0. Newsletter #10
Bună ziua și bine v-am găsit la ultimul newsletter din proiectul Pata 2.0. Încheiem serie newsletterelor cum nu se poate mai bine, credem noi, cu imagini și cuvinte de la momentul semnării contractelor cu cele 42 de familii care se vor muta în zilele următoare din Pata-Rât.
Este vorba de familiile pentru care echipa ZMC a achiziționat apartamente, mobilier și electrocasnice în baza prelungirii proiectului și suplimentării bugetului. Cele 42 de locuințe sunt amplasate în Apahida, Florești, Cluj-Napoca și Baciu. În ultimele zile, colegii din echipa de proiect au lucrat intens - și nu e vorbă în vânt – la procesul de matching, adică de potrivire a apartamentelor disponibile la nevoile familiilor beneficiare.
Apoi, marți, 30 aprilie, de la ora 10.00, a început procedura de semnare a contractelor, dar nu înainte unui cuvânt de salut din partea directorului general al ZMC, Zoltan Coraian, și al managerului de proiect, Monica Gräff, pentru cei ce se vor muta.
Primii beneficiari invitați să semneze contractele au fost cei din comunitatea Cantonului. Au urmat celelalte trei comunități. Pentru prima dată, am avut bucuria de a putea aloca apartamente și unor familii din cea mai vulnerabilă comunitate, Rampă.
După vacanța de Paște, beneficiarii vor primi cheile locuințelor și se vor muta în noile locuințe.
În total, prin proiectul Pata 2.0 au fost cumpărate 73 de locuințe cu caracter social. Primele 31 au fost achiziționate în prima parte a proiectului, iar celelalte 42 în cea de-a doua parte, grație suplimentării de buget obținută în decembrie 2023. În total, este vorba de 74 de familii care s-au mutat sau se vor muta în perioada imediat următoare din zona marginalizată de la Pata-Rât.
„A fost o zi plină de emoție pentru noi, întreaga echipă de proiect. A fost încununarea unei munci de câțiva ani și un moment de mare satisfacție profesională. Mai important, însă, a fost un moment de justiție socială, credem, pentru comunitatea din Pata-Rât”, a declarat managerul de proiect, Monica Gräff.
Proiectul nu a constat doar în oferirea de locuințe, ci a însemnat și un permanent sprijin pentru familii, inclusiv pentru accesarea prestațiilor sociale cuvenite, susținerea educației, asistență medicală sau ajutor de urgență pentru comunitate când a fost cazul.
„Încheiem astăzi un proiect lung, complex și foarte greu, dar frumos, prin prisma rezultatelor obținute. Miza acestuia a fost să contribuim la desegregarea zonei de la Pata-Rât. Echipa de proiect cred că s-a achitat admirabil de această sarcină, pe toate componentele: locuire, educație, sănătate etc. Țin să îi felicit pe toți cei implicați în acest efort. Miza, pentru noi, sunt, în principal, tinerii, cei care merg la școală. Ei sunt generația pentru care marginalizarea trebuie să însemne doar o amintire urâtă. Îmi doresc să îi văd la licee bune și la facultate și îi asigur că noi vom fi lângă ei și familiile lor, în continuare, de câte ori va fi nevoie”, a declarat directorul general al ZMC, Zoltan Coraian.
La încheierea proiectului, suntem hotărâți să continuăm munca de desegregare și să rămânem alături de comunitate, pe aceleași coordonate ca până acum: asumarea acestei responsabilități pe termen lung, asigurarea unor intervenții pluridisciplinare integrate și permanenta consultare a comunității.
Din punctul nostru de vedere, zona Pata-Rât nu are decât un viitor: acela de a deveni trecut.
PS: Nu ne luăm încă rămas bun, fiindcă luna viitoare vom transmite un nou newsletter în cadrul proiectului ENTRUSST.
Sărbători fericite tuturor!