Pata 2.0. Newsletter #7
Bună ziua și bine v-am găsit la un newsletter-retrospectivă. Proiectul Pata 2.0 este pe ultima sută de metri, urmând să se încheie în 30 aprilie. Vom trece în revistă în zilele următoare cele mai importante evenimente de pe parcursul celor aproape patru ani și jumătate ai proiectului, precum și rezultatele obținute și cele mai recente activități. Începem această serie de newslettere cu o recapitulare a unora dintre cele mai importante evenimente și activități.
Distribuire alimente. La foarte scurt timp de la începerea proiectului a început și pandemia COVID-19. Am rescris proiectul pe repede-înainte, astfel încât să putem oferi din el pachete de alimente pentru populația de la Pata-Rât, în două tranșe, în aprilie 2020, înainte de Paște. Detalii, aici.
Meditații pentru elevi. În mai 2020 au început meditațiile și sesiunile de mentorat pe care ZMC le-a facilitat și organizat în cadrul proiectului Pata 2. Ne-am concentrat pe elevii de clasa a opta, care în curând urmau să susțină examenele din cadrul Evaluării Naționale. Meditațiile s-au desfășurat în acea perioadă, săptămânal, de profesori voluntari, online, date fiind condiționările legate de pandemia COVID-19. Detalii, aici.
Prima sesiune de formare cu vikingii. Întâlnirile de lucru cu partenerii din Bergen, Norvegia, au debutat și ele sub auspiciile pandemiei, în iunie 2020, astfel că primul atelier de lucru a avut loc online. Detalii, aici.
Munca sociologilor. În iulie 2020 a început munca de teren a echipei de cercetare a Universității „Babeș-Bolyai”, care s-a ocupat de elaborarea metodologiei de relocare și incluziune a persoanelor care locuiesc în zona urbană marginalizată Pata-Rât. Detalii, aici.
Un prim succes. În septembrie 2020 am început să culegem deja primele roade ale proiectului. Astfel, meditațiile și mentoratul facilitate sau oferite de experții ZMC au avut o rată de succes de 100%, privind continuare studiilor. Adică, toți cei patru elevi care au fost meditați și mentorați în cadrul proiectului au continuat studiile, după ciclul gimnazial. Printre ei și doi elevi, Noemi (foto, jos) și Rareș, care au fost admiși la licee de top ale Clujului. Detalii, aici.
Conferința de deschidere a proiectul a avut loc doar în noimbrie 2020, fiindcă am sperat să o putem realiza în persoană. Acest lucru nu a fost, însă, posibil, astfel că ea s-a desfășurat online. Pe lângă echipa de proiect, la eveniment au luat cuvântul Excelența Sa, ambasadoarea Siri Barry, reprezentanta Regatului Norvegiei la București, doamna viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Oláh Emese, doamna Sheena Elaine Keller, din partea Biroului Mecanismului Financiar – Granturi EEA, de la Bruxelles, doamna Mihaela Peter, director executiv al Fondului Român de Dezvoltare Socială, domnul Trond Stigen, din partea municipalității din Bergen, Norvegia și domnul Iulian Stoian, director în cadrul Agenției Naționale pentru Romi. Detalii, aici.
Prevenirea abandonului școlar. O componentă majoră a proiectului Pata 2.0 a fost prevenirea abandonului școlar în rândul elevilor care provin din comunitățile de la Pata-Rât, dar nu numai. Au fost vizați, pe de o parte, elevii și profesorii de la opt școli, din Cluj-Napoca și zona metropolitană, unde învață elevi care provin din Pata-Rât și, pe de alta, familiile elevilor susceptibili de a abandona școala, din cauza condițiilor grele de trai cu care se confruntă. În plus față de activitatea concentrată pe Pata-Rât, alte patru școli din zona metropolitană au beneficiat de consiliere și suport. Detalii, aici.
Cutia bebelușului. Echipa proiectului Pata 2.0 a adus bucurie și un strop de speranță pentru mămicile care au beneficiat în cadrul proiectului de un „babybox”, adică un set de obiecte necesare noilor-născuți. Activitatea a fost gestionată de Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM), partener în proiect. Detalii, aici.
Informări privind locuințele. Campania de informare cu privire la locuințele sociale pe care le-am oferit în cadrul proiectului a început în mai 2021. Au fost distribuite 400 de broșuri de informare și 800 de flyere, dintre care 400 cu privire la locuințele din proiect, iar alte 400 cu privire la resurse alternative de locuire în Cluj-Napoca. De asemenea, în iunie 2021, în Pata-Rât au avut loc sesiuni de informare cu privire la proiect, materializate prin întâlniri între echipa ZMC și persoanele care locuiesc în cele patru comunități din zonă (foto, jos). Detalii, aici.
De trei ori mai multe dosare depuse. În lunile iunie și iulie 2021 au fost depuse dosarele pentru obținerea locuințelor oferite în proiect. La finalul perioadei de depunere, au fost înregistrate 124 de solicitări pentru locuințe sociale. Numărul a fost triplu față de cererile depuse în cadrul proiectului precedent, Pata-Cluj (41). Detalii, aici.
Sesiune de formare. O echipă de specialiști în locuire și incluziune socială din Bergen, a desfășurat la Cluj-Napoca, în septembrie 2021, o sesiune de instruire cu echipa proiectului Pata 2.0. Trainingul s-a desfășurat timp de trei zile, într-o ambianță deosebită, la Centrul pentru Cercetări în Biodiversitate al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Detalii, aici.
Haine noi pentru școlari. Peste 60 de școlari din zona Pata-Rât au primit în octombrie 2021, câte un pachet de îmbrăcăminte și încălțăminte, distribuite în cadrul proiectului. Inițiativa a făcut parte din setul de acțiuni menite să prevină abandonul școlar în această comunitate marginalizată. Detalii, aici.
Banca Mondială: proiectele ZMC din Pata-Rât, un model național. Proiectele de desegregare și incluziune socială derulate de Zona Metropolitană Cluj în Pata-Rât au fost menționate ca un exemplu de bună practică la nivel național de reprezentanții Băncii Mondiale în România. Astfel, Marcel Ionescu-Heroiu, specialist senior în dezvoltare urbană al BM a declarat, în 15 noiembrie 2021, că asemenea abordări sunt recomandate de Banca Mondială pentru restul orașelor din țară. Declarațiile au fost făcute cu prilejul dezbaterii publice cu privire la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Clujului. Detalii, aici.
Consultații medicale și analize. Una dintre cele mai importante activități din proiect pe care le-a derulat Direcția de Asistență Socială și Medicală a fost furnizarea de analize și consultații medicale pentru persoane neasigurate. Activitatea a presupus o serie de proceduri greoaie, legate în special de achiziții, iar startul ei, în februarie 2022, a fost un veritabil „breakthrough” pentru proiect. Detalii, aici.
Anunțarea listei cu punctajele dosarelor a avut loc în 15 martie 2022. Evaluarea a fost făcută de două comisii independente. Lista a fost afișată în comunitățile din Pata-Rât, iar beneficiarii locuințelor sociale (primele 31 de poziții) au fost contactați telefonic. Pe partea de locuire a proiectului, a urmat finalizarea achizițiilor apartamentelor și un proces temeinic de matching - potrivirea între nevoile familiilor beneficiare și apartamentele disponibile.
O zi memorabilă. Proiectul Pata 2.0 a fost prezentat în 28 iunie 2022 la World Family Summit - eveniment global organizat de ONU, prin UNITAR - de managerul interimar de proiect, Alexandrina Kiss. Proiectul este considerat de ONU o poveste de succes, în contextul desegregării comunităților marginalizate, acesta fiind și sensul prezentării. În aceeași zi, ZMC a primit-o la Cluj pe ambasadoarea Norvegiei în România, ES Siri Barry, pe care am însoțit-o apoi în Pata-Rât și la locuințele din Apahida construite în cadrul primului proiect. Detalii, aici.
Grupuri de suport pentru adolescenți. O activitate extrem de importantă din proiect a fost munca echipei de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială cu adolescenții din comunitatea defavorizată. Este vorba de a oferi copiilor din Pata-Rât activități care pentru restul tinerilor din oraș sunt firești, dar pentru ei sunt inaccesibile, din cauza marginalizării, de exemplu, o excursie în Cheile Turzii (foto, sus). Detalii, aici.
Lemne pentru încălzire. În martie 2023, ZMC a distribuit 47 de tone de brichete de lemn pentru toate cele 393 de gospodării din Pata-Rât. Scopul a fost de a veni în sprijinul acestor familii, într-un moment delicat, când stocurile de iarnă erau pe cale de epuizare, iar temperaturile de afară impuneau, pe mai departe, încălzirea locuințelor.
Momentul mutării. În mai 2023 au fost alocate apartamentele în care vor locui cele 31 de familii selectate pentru mutare. În total, 158 de persoane s-au mutat în noile lor locuințe, situate în Cluj-Napoca (9 apartamente), Florești (18), Apahida (2) și Gilău (2). În ciuda unei piețe imobiliare foarte competitive, echipa ZMC a reușit să achiziționeze un apartament în plus, față de obiectivul asumat la finanțare, respectiv 30 de apartamente. Detalii, aici.
Conferința de închidere a proiectului a avut loc în 19 și 20 iunie 2023, la Univers T. Au vorbit, în afara echipei de proiect, doamna Emese Oláh, viceprimar de Cluj-Napoca, doamna Sheena Keller, senior sector officer, Financial Mechanism Office, domnul Andrey Ivanov, șef de unitate, Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale, domnul Adrian Răulea secretar de stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și domnul Cosmin Câmpean coordonator, departamentul relații bilaterale, comunicare, raportare, Fondul Român de Dezvoltare Socială. Prima zi a conferinței a fost dedicată prezentărilor, iar a doua atelierelor de lucru și unei vizite pe teren, în Pata-Rât și la locuințe achiziționate prin proiect. Prima zi a lucrărilor a fost transmisă live pe Youtube. Puteți urmări înregistrarea, aici.
Prelungire de proiect! În decembrie 2023, am primit o veste extraordinară: proiectul a primit o suplimentare de buget în valoare de 4.490.857,93 euro, în mare parte prevăzuți pentru continuarea activității de relocare a unor familii din zona marginalizată în locuințe sociale din zona metropolitană. De atunci o început o cursă contra-cronometru, pentru achiziționarea a 42 de locuințe sociale noi, în care se vor muta următorii pe lista rezultată în urma procesului de evaluare a dosarelor depuse. Cu cele 31 de apartamente cumpărate în prima fază a proiectului, totalul locuințelor sociale achiziționate în proiect se ridică la 73. Lor li se adaugă două locuințe de necesitate.
O nouă zi memorabilă. În 18 martie, la Bruxelles, managerul de proiect, Monica Gräff, a prezentat proiectul la o masă rotundă organizată de Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. De asemenea, la Mons, în 18 și 19 martie, proiectul Pata 2.0 a fost prezentate într-un stand la „Festivalul Regiunilor și Orașelor”, eveniment paralel și simultan cu Summitul European al Regiunilor și Orașelor. Detalii, aici.
Ajutoare alimentare. Rezidenții zonei marginalizate Pata-Rât au primit marți, 2 aprilie, un pachet consistent de alimente (foto, jos), furnizate de ZMC în cadrul proiectului. Scopul acțiunii a fost de a veni în ajutorul familiilor care locuiesc în zonă, în perioada de după sfârșitul iernii, când situația economică a gospodăriilor este mai precară decât oricând. Detalii, aici.
Va urma. În următoarele zile vom trimite mai multe newslettere legate de activitățile de pe ultima sută de metri din proiect.